Toerisme Oost-Vlaanderen

Een paar weken geleden werd ik uitgenodigd voor een leuke staycation. Twee dagen in Scheldeland, de plek waar ik als kind geregeld op vastenvoettocht en biologie-excursie ging. Hoewel de afstand Gent-Scheldeland belachelijk klein is, verloor ik deze plek uit het oog zodra ik ging studeren. Dit tripje vlakbij huis was voor mij dan ook de ideale reminder. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken, toch?

2 dagen uitwaaien in Scheldelandse natuur

Kalkense Meersen - Eetcafé De Pastorij

Dag 1 - Kalkense Meersen ontdekken

Onze eerste stop dit weekend: Kalken. Een klein dorpje ongeveer twintig kilometer ten oosten van gent. We vertrekken voor een negen kilometer lange tocht langs de vuursteen wandelroute, één van de routes uit de nieuwste wandelgids Waterlanden. De tocht brengt ons langs de prachtige Kalkense Meersen, een natuurreservaat gegroeid tussen de bochten en meanders van de Schelde. De Meersen zijn het resultaat van een reeks interventies door mens en natuur, waarvan de oudste teruggaat tot de laatste IJstijd, zo’n 14.500 jaar geleden. De dikke laag mist boven de velden geeft onze wandeling een extra mysterieuze toets gaf. 
 
Na een snelle lunch bij Eetcafé De Pastorij in Kalken, zetten we koers richting onze volgende activiteit: een gin tasting bij Stokerij Rubbens, een paar kilometer verderop. Iets minder actief, maar zeker niet minder interessant! (lees verder onder de foto's)
Stokerij Rubbens, gin tasting - Heirmanklok

Dag 1 - gin tasting bij Stokerij Rubbens

Stokerij Rubbens werd opgericht in 1817 en werkte zich al snel op tot een gevestigde waarde binnen de Oost-Vlaamse streekproducten. Vandaag produceert de stokerij een uitgebreid gamma aan alcoholische dranken, van oude klassiekers tot opkomende nieuwe merken. Na de rondleiding proeven we meer gin dan een mens op een namiddag aankan en genieten we van het schouwspel van de gigantische klok die tentoongesteld staat in de museumruimte van de stokerij. De Heirmanklok, een acht bij vier meter groot mechanisch meesterwerk, werd in 1954 ingehuldigd nadat horlogemaker Edgar Heirman er maarliefst achttien jaar aan had gewerkt.

Logeren - B&B De Stuifduinen

Tijd om in te checken in ons stekje voor de nacht! De Stuifduinen is een gezellige B&B naast de Wetterse zandduinen, gecreëerd door dezelfde IJstijd als ik hierboven al even aanhaalde. Gastvrouw Charlotte verwelkomt ons alsof we elkaar al jaren kennen en brengt ons naar onze prachtige kamer, terrazzo badkamertegels inclusief! We slapen in ‘Ochtendzon’, dus de verwachtingen voor de zonsopgang de volgende ochtend zijn groot!

Restaurant Chef

Voor het avondeten zijn we een kleine kilometer verder te gast bij Chef in Schellebelle. Een gezellig restaurant met een heerlijke Frans-Belgische keuken en meer dan hartverwarmende service

winters wandelen in Wetteren

Dag 2 - Wetteren verkennen

De volgende ochtend worden onze verwachtingen meer dan ingelost door een prachtige zonsopgang en minstens even geweldig ontbijt. We checken uit bij De Stuifduinen en zetten koers richting Den Blakken. Tijd voor een tripje down memory lane. Als kind bracht ik hier geregeld de namiddag door op zoek naar paddenstoelen en mijn communiefoto’s gemaakt bij de vijver in het midden van de parktuin. Als elfjarige kon ik rust en stilte vermoedelijk niet even sterk appreciëren als nu, maar toch herinner ik me deze plek als een oase van rustig net buiten het stadscentrum. 

Eethuis Den Brètel

Dag 2 - Wetteren verkennen

We lunchen in Den Brètel, één van de schattigste eethuisjes van heel Scheldeland, waar de bretellen geheel toepasselijk van het plafond naar beneden hangen. 

Dag 2 - Galloways in de Kalkense Meersen

En dan is het tijd voor mijn persoonlijke hoogtepunt van de trip. In één van de weides langs de Schelde spot je zomaar een kudde Galloway runderen. Deze beauties wonen eigenlijk in het Zuid-Westen van Schotland, maar spenderen hun dagen ook met veel plezier in Scheldeland, waar ze dienst doen als natuurlijke grasmachines. Knuffelen is helaas geen optie, maar hen spotten is meteen de perfecte afsluiter voor onze trip. Wil je hen graag zelf ontmoeten? In de nieuwe wandelgids Waterlanden is een volledige wandelroute aan hen gewijd. 
 
Dankjewel StapAf voor deze trip down memory lane! Ik creëerde deze post in samenwerking met hen en hoop dat het je warm kan maken om meer van dit prachtig stukje Oost-Vlaanderen te ontdekken. 

Winters weekendje Scheldeland