Toerisme Oost-Vlaanderen

Ontdek de pure Scheldenatuur

Bloemrijke hooilanden, heldere lelieplassen, ruige rivierduinen, afgesneden en haast vergeten Scheldebochten… Om de troeven van een van de mooiste wandelgebieden van Scheldeland te ontdekken, heb je een onverwachte ingang nodig, langs kleine paden, een stevige brok geschiedenis en een paar nuttige geheimtips. Verken het wandelnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer voor een ontdekking van pure Scheldenatuur. 

Kort door de bocht

Het landschap van de Kalkense Meersen en het gebied rond het Donkmeer dragen sporen van vele eeuwen. De Schelde schilderde de contouren, de mens vulde ze in. Zo ontstond een fraai staaltje wandelnatuur, met water als bindende factor.
De voorbije jaren onderging het gebied een grondige gedaanteverwisseling. De cluster Kalkense Meersen maakt deel uit van het Sigmaplan, bedoeld om de omgeving van de Schelde weerbaar te maken voor overstromingen. Dat is goed nieuws voor plant en dier, maar ook voor wie graag de benen strekt in het groen. 

Voetjes op het droge

Het knooppuntnetwerk Kalkense Meersen – Donkmeer telt 165 kilometer rustige wandelwegen langs de groene meanders van de Schelde. Omdat die vele kilometers tot keuzestress kan leiden hebben we 6 wandelroutes voor je uitgerold langs knooppunten. Bestel de inspiratiegids Waterlanden en ga op pad met de routes. Zorg wel voor een paar stevige stapschoenen of laarzen: je wandelt tenslotte door meersengebied!
 

Lees hieronder verder en download één van de zes wandelroutes!

Kasteelpark Berlare

Kasteelpark wandelroute 

In het hart van Berlare, vlakbij de kerk, ligt een fraai kasteeldomein met een grote landschapstuin, een bos en waterpartijen. Dit is het startpunt van de wandelroute. Een deel van het kasteelpark werd opengesteld voor het publiek. Het kasteel zelf is niet te bezoeken. 
't Oud Brughuys

De route gaat verder van Berlare naar Schoonaarde. Voor een streekbiertje of vlugge snack hoef je het water niet over. ’t Oud Brughuys is een voormalig brugwachtershuis aan de Schelde en vandaag een gezellige herberg. Een begrip onder fietsers en wandelaars. Op zonnige dagen is het terras een topper. Ook de bierkaart is een aanrader. 

bloemen in het voorjaar
De natuurgebieden Paardebroek en Paardeweide werden door de Sigmawerken grondig onder handen genomen. Door het maaibeheer ontstaan er fraaie hooi- en graslanden, die in het voorjaar bezaaid zijn met bloemen. 
 
Op het einde van de route toont ook Berlare Broek zich op zijn mooiste. Het natuurgebied is ontstaan aan een oude Scheldemeander. In het gebied raakten zo’n 50tal turfputten gevuld met water en de omliggende gronden werden bebost met wilgen en populieren.
 

Klaar om deze Scheldenatuur zelf te ontdekken?

 

Wandelen langs oude Scheldebochten