Toerisme Oost-Vlaanderen

Tips om veilig en hoffelijk te wandelen en fietsen

Na weken in en rond ons kot gaat het steeds vaker kriebelen om met z’n allen naar buiten te trekken. Zeker met dat mooie weer. Wat mag en wat mag niet? Wij stelden drie vragen aan het Nationaal Crisiscentrum Corona. Een frisse neus halen op de fiets, te voet en zelfs in je kano mag, zolang je je maar aan een paar coronaspelregels houdt. Wij zetten de belangrijkste nog even voor je op een rijtje!

Mag het of mag het niet?

 1. In mijn eigen buurt ben ik intussen uitgefietst. Mag ik mijn fietsrek op mijn auto zetten, naar een fietsknooppunt rijden en pas vele kilometers verderop op de trappers springen?
  Antwoord Crisiscentrum: ‘Ja, dat mag. Je startpunt hoeft niet per se meer je eigen woning te zijn. Maar het is niet de bedoeling dat je bijvoorbeeld naar toeristische trekpleisters zoals de Ardennen of de kust rijdt om daar een dag te te gaan fietsen. Een kilometerbeperking is er niet. Je mag dus perfect vanuit pakweg Gent de auto nemen naar het Meetjesland om daar een rit te maken, of vanuit Eeklo naar de Vlaamse Ardennen rijden voor een fietstocht. Wie met jou onder hetzelfde dak woont, mag ook mee in de auto. Wil je (een) fietsvrienden meenemen, dan moet je tijdens het vervoer – en tijdens jullie rit ter plaatse – wel een minimale afstand van 1,5 meter respecteren.’ 
   
 2. Ik heb een (opblaasbare) kano maar kan daar in Gent weinig tochtjes mee maken. Mag die mee naar het Waasland voor een middagje peddelen?
  Antwoord Crisicentrum: ‘Ja. Kanoën behoort tot de fysieke activiteiten of sporten die zijn toegestaan in open lucht. Je mag je ook verplaatsten in een gemotoriseerd voertuig om die activiteit elders te gaan uitoefenen. Wat je gezelschap betreft, gelden dezelfde regels als in het antwoord op de vorige vraag.’
   
 3. Mag ik tijdens mijn wandeling met mijn gezinsleden even uitblazen voor een picknick?
  Antwoord Crisiscentrum: ‘Volgens de Covid-19 maatregelen is dat niet toegelaten. Ook niet met je gezinsleden in een afgelegen plek in een bos of natuurdomein, want ook dàn overtreed je de algemene regel van ‘niet stilzitten’. In de praktijk laten sommige burgemeesters uitrusten op een bankje of aan een picknicktafel wél toe, andere zijn strenger en laten boetes uitschrijven. Voor zwangere vrouwen, minder mobiele mensen of mensen met een mentale handicap wordt weliswaar overal een uitzondering gemaakt.’
Een andere vraag voor het Crisiscentrum? Stel ze gratis op 0800 14 689!

Coronamaatregelen

Alleen met je gezinsleden of met twee vast fiets- of wandelmaatjes

De benen strekken moét je doen, ook in coronatijden. Dook je vroeger wel vaker de natuur in met een vriendengroep of je famile, dan kan dat tijdelijk alleen maar met gezinsleden die samen met jou onder hetzelfde dak wonen, of met twee vaste fiets- of wandelmaatjes. Fysieke activiteit buiten hoeft zich dan ook niet meer te beperken tot fietsen en wandelen. Ook andere contactloze sporten zijn toegestaan, zoals kajakken, kanoën, vissen en atletiek. Hou - wanneer je er opuit trekt met niet-gezinsleden - vast aan de veiligheidsafstand van (minstens) 1,5 meter.

Rijd niet naar de kust of de Ardennen

Zoveel mogelijk thuisblijven om anderen niet te besmetten of zelf niet ziek te worden blijft hét advies. Maar je mag uiteraard de deur uit om naar je werk te gaan of te gaan winkelen, en voor noodzakelijke verplaatsingen zoals een dokters- of apotheekbezoek, een tankbeurt, of om je kinderen naar school of naar de opvang te brengen. Voor al die verplaatsingen mag je elk voertuig gebruiken, maar de overheid raadt aan zoveel mogelijk in je eigen buurt te blijven voor winkelen, sport of ontspanning. Je auto, motor of ander gemotoriseerd voertuig màg je weliswaar gebruiken om je naar een plaats te begeven waar je een fysieke activiteit wilt uitoefenen, zoals fietsen of wandelen. Al blijven ‘daguitstappen’ in theorie verboden. 
 

Veerdiensten

Sinds 18 mei zijn zowat alle veerdiensten in Vlaanderen hervat. Bekijk op voorhand de informatie per veer en de gedragregels.
 

Vermijd drukte en laat je verrassen door de ‘surprise me’-functie

Als iedereen op zonnige dagen tegelijk uit z’n kot komt kan het wel eens té druk worden. Dat merkten we tijdens het Paasweekend. Vooral op populaire jaagpaden langs het water en in natuurgebieden vlakbij de stad leek het op sommige momenten ei zo na Gentse Feesten. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Merk je dat het lastig wordt om op jouw favoriete wandel- of fietsplek afstand te houden, dan moet je ergens anders naartoe.
 
Let ook op bij smalle straatjes en steegjes. Sommige steden en gemeenten voeren er eenrichtingsverkeer in. Dit is onder andere zo voor de Maaigemdijk in Astene (Deinze). Hou dus steeds je fiets- of wandelnetwerkkaart bij de hand om je route aan te passen bij routewijzigingen.
 
Wist je dat onze wandelrouteplanner en fietsrouteplanner een surprise me-functie hebben? Probeer het zeker eens uit!
 
Surprise me
 
 
Voor alle actuele info over het coronavirus in België, surf naar de overheidssite
Voor alle maatregelen in Oost-Vlaanderen, surf naar de website van het provinciebestuur

 

Hou honden aan de leiband

Zo blijft wandelen en fietsen voor iedereen plezant

Nu iedereen in eigen buurt de benen strekt, wordt het ook langs Oost-Vlaamse wegen al eens druk. Zeker in (verlengde) zonovergoten weekends. Met deze gedragsregels hou je het aangenaam, veilig én hoffelijk.
 

Fiets of wandel achter elkaar

Natuurlijk kun je hand in hand wandelen of gezellig naast elkaar fietsen als er niemand in de buurt is. Anders wordt het wanneer tegenliggers je pad kruisen, of wanneer je andere wandelaars of fietsers wilt inhalen. Wees dan hoffelijk – én verstandig – en maak even een rijtje. Alleen zo blijft het voor iedereen veilig. Extra tip: de term ‘jaagpaden’ hoef je niet letterlijk te nemen. Trapt je voorligger naar jouw zin te traag, ga dan niet meteen aan je bel trekken maar minder vaart en laat vriendelijk weten dat je eraan komt.
 

Stap tegen het verkeer in

Ga je stappen op een weg zonder voetpad? Wandel dan op de begaanbare berm, als die er wél is. Is er een fietspad, dan kun je daarop wandelen. Maar vergeet niet dat fietsers hier voorrang hebben! Is er wandel- noch fietspad, dan kun je verder wandelen op de openbare weg. Weliswaar zo dicht mogelijk tegen de kant én links, tegen het verkeer in. Kies sowieso altijd voor dat laatste, ook op voetpaden. Zo zie je tegenliggers beter aankomen.
 

Hou je hond aan de lijn

Ook honden moeten tijdens deze crisis natuurlijk geregeld eens uit hun kot. Ga je met je trouwe viervoeter stappen, hou hem of haar dan altijd aan de leiband. Zeker in bossen en natuurgebieden, waar vooral in de lente de natuur erg kwetsbaar is en veel dieren jongen krijgen. Ook honden zelf zijn aangelijnd beter af: niét lustig de natuur intrekken betekent minder gevaar voor bijvoorbeeld tekenbeten, én minder risico op een ongeval op de autowegen langs de rand van het bos.
Wil je je hond tòch vrij uitlaten? Op de website van ANB staat een lijstje met alle hondenlosloopzones in Vlaanderen. Hier kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig vrij rondlopen en ravotten.

 

Blijf netjes

Proviand meenemen is altijd een goed idee, zeker voor onervaren fietsers of wandelaars. Maar deponeer je lege doosjes, wikkels en blikjes altijd keurig in de dichtstbijzijnde vuilnisbak, of neem ze terug mee naar huis. Kies sowieso bij voorkeur voor een herbruikbare waterfles, daar doe je het milieu extra plezier mee. En blijf ten allen tijde proper op jezelf én voor anderen. Lees: niet spugen op de openbare weg en netjes in je papieren zakdoek snotteren!
 

Veilig wandelen en fietsen in tijden van corona