Toerisme Oost-Vlaanderen

5x inspiratie voor jouw staycation in Oost-Vlaanderen

Voor dat zomerse vakantiegevoel hoef je niet per se eerst uren de auto, de trein of de lucht in. Ook dichterbij zijn er genoeg plekken die je doen twijfelen of je nog wel in Vlaanderen bent. En waarom niet wat langer blijven en er een staycation van maken? Welk soort vakantieganger je ook bent, Oost-Vlaanderen heeft de geknipte zomerbestemming in petto!

Sint-Martens-Latem

Leiestreek en Gent

Gek op kunst, cultuur en citytrippen? Laat je verleiden door de Leiestreek en Gent! Tussen Zulte en Gent meandert de verleidelijke Leie zich een weg door het vlakke Oost-Vlaamse land. Niet zomaar een rivier, maar één geflankeerd door plekken waar je je echt aan de oevers van Loire waant, zoals rond het sprookjesachtige waterkasteel Ooidonk. Geen wonder dat vele generaties kunstenaars hier hun muze vonden. Met een bezoek aan de kunstdorpen Latem en Deurne, de musea én het charmant historische Gent krijg je je jaarlijkse portie schoonheid in één keer binnen. Doe daar talloze fiets- en wandelpaden langs meersen en meanders bovenop, dresseer met een paar zonnige terrassen, en je zit goed voor een onweerstaanbare vakantie in eigen land.
 

Laat je inspireren!

Raspaillebos

Vlaamse Ardennen

Klimmer of pedaalridder? De Vlaamse Ardennen wacht! Nergens voelt wandelen en fietsen zo intens als in de Vlaamse Ardennen, de 'schoone streek' rond Oudenaarde, Ronse, Geraardsbergen en Zottegem. Op nog geen 20 kilometer van Gent duik je in een prentkaart met zacht glooiende heuvels, beboste hellingen, open kouters, rivieren en beekjes, historische dorpen en charmante steden. De benen uitslaan doe je in dit wandelwalhalla langs liefst 850 kilometer aan prima wandelpaden, fietsende kilometervreters hebben een pittige kluif aan de hellingen uit de Ronde. Toch het liefst volledig in slowdown modus? Ook de stilteplekken liggen hier voor het rapen.
 

Laat je inspireren!

fietsen langs de Schelde

Scheldeland

Energie bijtanken? Ga op expeditie door Scheldeland! Geen landschap in Oost-Vlaanderen dat zo markant getekend wordt door rivieren en getijdennatuur als Scheldeland. Hier vervlechten de Durme, de Schelde en de Rupel het vlakke land met het water, samen met hun zijrivieren en verrassende waterpartijen zoals het Donkmeer. Uiteraard hoort bootje varen bij al dat blauw, maar de lokroep van enkele cultuurhistorische steden langs de oevers klinkt al even luid. Met de Sigmanatuur als trekker, werd een flink deel van deze regio één groot rivierpark waar je van de ene verbazing in de andere tuimelt. Gezellig bollen langs het knooppuntennetwerk, proeven bij brouwerijen, flaneren door steden vol werelderfgoed zoals Aalst en Dendermonde, of toch liever de weidse rust van de Kalkense Meersen in: het kan allemaal tussen Gent en Antwerpen! 
 

Laat je inspireren!

Polders van Kruibeke

Waasland

Unieke contrasten en bijzondere musea? Het Waasland verrast! Contrastrijk, kleurrijk, eigenzinnig, cultureel: de regio tussen Antwerpen, Brussel, Gent en de Zeeuws-Vlaanderen grossiert in vaak onverwachte adjectieven. Hier glij je op twee wielen over de linkeroever van de Schelde, doorheen een bijzonder stukje Oost-Vlaanderen tussen havendrukte en natuur om heel stil van te worden. Ga je oeverlopen in de Polders van Kruibeke, met zijn 600 hectare Vlaanderens grootste overstromingsgebied. Snuif je een dagje cultuur in Sint-Niklaas, Lokeren of de Verbeke Foundation, een absolute must op de todolist van elke kunstliefhebber. Om te eindigen op een charmant terras met zicht op alweer een ander verrassend stukje Waasland.
 

Laat je inspireren!

De Lieve

Meetjesland

Mag het allemaal wat trager? Heradem in het Meetjesland! Raast het leven je doorgaans tegen 200 per uur voorbij, dan is het Meetjesland ideaal terrein om even op de rem te gaan staan. In uit, in uit…kom langzaam op adem - en laat je vervolgens de adem benemen - in een grensgebied waar de kreken liggen te blinken, het Landschapspark Drongengoed uitwaaiert over 750 hectare hectare bos en heide, en de rivier ‘het Liefken’ pittoresk door het  landschap slingert. Prachtige natuur ontdekken tussen Gent en Brugge, smakelijk fietsen en wandelen, binnenkijken in verrassende musea: maak het mee in het Meetjesland…maar altijd op ’t gemakje.
 

Laat je inspireren!

Staycation in Oost-Vlaanderen