Toerisme Oost-Vlaanderen

Hoger dan op de Hotondberg kun je in Oost-Vlaanderen niet zitten: met zijn 150 meter boven de zeespiegel torent de heuvel uit boven àlles in de provincie. Een droomlocatie voor een hotel, waar in elke kamer een wielerheld over je nachtrust waakt.
 

Logeren op de top van Oost-Vlaanderen

 

Sporthotel Hotond

‘De iconische Hotond teruggeven aan de mensen’: zo luidde de filosofie achter het project waarmee Ronsenaar Pieter Loose in recordtempo nieuw leven blies in de site rond de Hotondmolen. Het cafeetje ging tegen de grond en maakte plaats voor een vrij toegankelijk park met aansluitend het gloednieuwe hotel-restaurant Hotond én een gloednieuw café. Waar dat zou komen, lag voor de hand: in de bekende Hotondmolen zelf, een 18de-eeuwse grondzeiler met fenomenaal uitzicht op de heuvels van de Vlaamse Ardennen. Ook als je hier niet blijft overnachten (wat eerlijk gezegd zonde zou zijn) zien ze je in het Hotond Café graag komen voor een drankje en een hapje. Een van de mooiste panorama’s van Oost-Vlaanderen krijg je er gratis bovenop.

kamers sporthotel Hotond

In bed bij Eddy en Tom

Omdat de Vlaamse Ardennen nu eenmaal rijmt met koers – en ook steeds vaker met wandelen – mikt Sporthotel Hotond vooral op fietsers en stappers. Doorgewinterde kilometervreters, maar evengoed mensen die er gewoon een rustig weekendje van willen maken. Een béétje liefde voor wielrennen is meegenomen, want in alle 10 de kamers slaap je onder een grote afbeelding van een Flandrien: van Eddy Merckx over Johan Museeuw tot Tom Boonen. Iets lekkers eten vooraleer je na die wandeling of fietstocht onder zeil gaat? Dan hoef je niet ver te lopen: het café is ideaal voor dat kleine après-vélo hongertje, terwijl de Hotond Grill de culinaire klimmers verwent. 
 
Ronde Van Vlaanderenstraat

Zien en doen in de buurt

Wie houdt van koers, zet deze straat hoog bovenaan zijn of haar todo-lijstje: hier fiets of wandel je door een uniek stukje wielergeschiedenis, tussen de renners die de wielersport groot hebben gemaakt en hun namen voor eeuwig met Vlaanderen hebben verbonden. Naast de mannelijke winnaars van de Ronde staan sinds kort ook de Flandriennes te blinken op de tijdlijn op het asfalt, net als op de kasseimozaïek bij het gedenkteken van Karel Van Wijnendaele.
Op zoek naar een gezellig restaurant dat net iets anders is dan alle andere? Drank- en Spijshuis ’t Konijntje in de Ronde van Vlaanderenstraat staat wijd en zijd bekend als een van dé whiskyrestaurants. Foodpairing met whisky is hier de specialiteit (ze hebben 300 soorten!), maar je kunt ook gewoon aanschuiven en à la carte gaan, of een seizoensmenu bestellen.

 

Hotel in de kijker: Hotond Sporthotel in Kluisbergen