Toerisme Oost-Vlaanderen

Ooit een hoeve van de Gentse Sint-Pietersabdij, nu een stijlvolle mix van hotel, restaurant en vergaderlocatie: Hotel Cleythil is een ontdekking in het Meetjesland en Maldegem, mét een fascinerend verhaal. 
 

Overnachten in een stukje Meetjeslandse geschiedenis

Hotel Cleythil (Maldegem)

Stap de poort van Hotel Cleythil binnen, en je belandt op een plek die geschiedenis ademt. Al in de 12de eeuw stond hier een heuse proosdij met later een ontginningshoeve van de Gentse Sint-Pietersabdij, die op deze heuvel van zwarte klei (‘cleyt-hil’ in het middeleeuws Vlaams) hout en turf liet ontginnen. Het boerenhuis met bijgebouwen dat meer dan 250 jaar geleden op de site werd opgetrokken, is vandaag een luxueus hotel waar je logeert met een panoramisch uitzicht over de velden, weilanden en bossen. Oude overblijfselen zoals de boogkelder in het hotel, de oude kerktoegang in de woning en de ronde pilaren aan de oprit herinneren nog aan het verleden van dit beschermde monument.

Konikpaarden aan het Maldegemveld - Drongengoedbos

Wandelen en fietsen

Even stappen, en je bent zo in het Drongengoed, het grootste bosgebied van Oost-Vlaanderen. Liever fietsen door het Meetjesland of zelfs helemaal tot in Gent? Dat kan makkelijk: in het hotel kan je fietsen huren (en eventueel een lunchpakket reserveren) waarmee je meteen vertrekt van aan knooppunt 69 van het fietsnetwerk Meetjesland.
 

Troeven van het hotel

Om achteraf te ontspannen is er een private buitensauna in een afzonderlijk gebouwtje met omheinde koer. En wie er honger van gekregen heeft, hoeft niet ver te lopen: in de hoeve van vroeger huist vandaag restaurant Papinglo, waar chef Jens Goethals en zijn team verrukkelijke dingen doen met seizoenproducten.

Zien en doen in de buurt

Wie niet vies is van een mals lapje vlees op tijd en stond, weet al 25 jaar Elckerlijc te vinden, het grillrestaurant van de bekende chef Peter De Clercq. Liefst 20 runderrassen staan hier op het menu, gecombineerd met streek- en seizoensgebonden groenten, fruit en kruiden recht uit Peters tuin. Tijdig reserveren is een goed idee!
Het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen, een restant van de middeleeuwse bossengordel tussen Gent en Brugge, lonkt met 550 hectare puur natuur tussen de dorpjes Knesselare, Ursel, Kleit en Oostwinkel. Absoluut pronkstuk van dit prachtige wandelbos met zijn indrukwekkende dreven is het Maldegemveld, een stukje Hoge Venen in het Meetjesland met loopbruggetjes, heivelden, Gallowayrunderen en eiken-berkenbossen. Spring zeker binnen in de historische Drongengoedhoeve voor een Troubadour of een Johannake!
 
Wandel de Drongengoedroute van aan de historische Drongengoedhoeve
 
Het ritseizoen zit er op, maar in november en december pakt het Stoomcentrum Maldegem wel nog uit met enkele speciale evenementen. Op 8, 9 en 10 november staat de Oriënt Dining Express weer klaar om je de culinaire treinreis van je leven te bezorgen, en de twee laatste weekends van november kun je samen met de Sint inschepen op een echte stoomtrein. Opgelet: voor alle evenementen moet je vooraf online reserveren!
 
Boek je tickets voor een all-in viergangendiner op de Oriënt Dining Express
Boek je tickets voor de intrede van de Sint
Een must voor iedereen met interesse voor ons oorlogsverleden: het Canada Poland Museum in Adegem, ter ere van de Canadese en Poolse soldaten die de streek in 1944 bevrijdden. Dat die bevrijding niet zonder slag of stoot verliep, bewijst het Canadese kerkhof op een boogscheut van het museum.

 

Hotel in de kijker: Hotel Cleythil