Toerisme Oost-Vlaanderen

Zet een vijftiende-eeuwse bril op en ontdek het Gent van Jan Van Eyck in het Gent van vandaag. Ga fietsen en wandelen in de voetsporen van een van de grootste kunstschilders van de Lage Landen. En duik meteen ook even diep in het mysterie van het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters.
 

Van Eyckjaar 2020

Museum voor Schone Kunsten Gent

Fietsen en wandelen in Gent: 3 gratis themaroutes

Speciaal voor het Van Eyck Jaar stippelde Toerisme Oost-Vlaanderen een stadswandeling en twee fietsroutes uit die je een andere kijk op Van Eyck bieden. Met deze thematische routes word je ondergedompeld in een fascinerende wereld vol geschiedenis en kunst, met de pracht van Gent op de achtergrond. Leer de kunstenaar beter kennen, bewonder zijn werk en hou halt in de leukste adresjes van de Arteveldestad.

Bestel gratis de kaart

Sint-Baafskathedraal

1. Het Stalen Ros van Heer Borluut – een middeleeuwse lus rond Gent

Waar nu de bruisende stadsrand ligt, was vroeger maar weinig te beleven. Je zal Van Eyck buiten de omwalling van Gent dan ook niet vaak tegen het lijf hebben gelopen. Hoewel, in de lusthoven ten zuiden van de stad lieten de rijke burgers de remmen regelmatig los. Ken jij de Borluuts? Deze naam klinkt in Gent als een klok. En ook Jan Van Eyck was goed bekend met deze familie.

Vandaag leer jij ze ook kennen, tijdens een prachtige fietstocht die dwars door de zuidelijke groene rand van Gent snijdt. Leid je stalen ros door het Keizerpark, steek de Schelde over, laat de Rietgracht in de Gentbrugse Meersen achter je en verdwijn in het landschap – op zoek naar sporen van Van Eyck.

Download de fietsroute

fietsbrug de Passerelle Wetteren

2. VermoedelEyck daar! De eeuwige zoektocht naar het verdwenen paneel

10 april 1934. Dat is de nacht waarop één van de grootste vaderlandse vraagstukken werd geboren. Toen werden twee panelen van het Lam Gods gestolen uit de Sint-Baafskathedraal. Eén paneel wordt teruggevonden, het andere verdwijnt omringd door een waas van geheimzinnigheid en raadsels. Er lijkt een doorbraak te komen wanneer Arsène Goedertier – een wisselagent uit Wetteren – z’n laatste woorden puft: “Ik ben de enige die weet waar het paneel zich bevindt.”

Na die iconische zin gaat het licht uit voor Arsène. En zit het land opgescheept met een kanjer van een mysterie. Het paneel blijft zoek en wordt nooit gevonden. Honderden amateurspeurders dienen zich aan, maar elk spoor loopt dood. Tot op vandaag, misschien? Volg de fietsroute naar Wetteren en ontrafel het eeuwige mysterie van het verdwenen paneel. Tip: het is 1,49 op 0,55 meter groot. Ogen open, dus!

Download de fietsroute

Bisdomkaai Gent

3. FantasierEycke wandelroute

We flitsen je terug naar het Gent van de 15de eeuw. Je struint door de straten en stegen van de stad. Je passeert de Sint-Baafskathedraal , de Braempoort, de Ketelvest en het Sint-Veerleplein. Onderweg krijg je dorst en speur je naar een herberg waar je een fikse kruik gerstenat naar binnen kan werken.

Fast Forward naar vandaag. Vele gebouwen die Van Eyck in Gent voorbijliep zijn er ook vandaag nog, maar de meeste zijn verdwenen. Illustrator Lukas toverde de verdwenen bezienswaardigheden weer tot leven op de kaart. Zodat jij in het spoor van Van Eyck kan verdwalen in de straten.

Download de wandelroute

Het Van Eyckjaar in Gent: een kleurrijk palet aan activiteiten

Naar aanleiding van het themajaar 'OMG! Van Eyck was here' zijn er ook Van Eycktentoonstellingen die jij kan bekijken. De schilder en zijn werken kan je op alle mogelijke manieren proeven. Letterlijk! Welke locatie bezoek jij eerst?

  • Het Lam Gods in het MSK & de Sint-Baafskathedraal

In het MSK wordt het Lam Gods gerestaureerd. De reeds afgewerkte panelen zijn al te bezichtigen in het de Sint-Baafskathedraal. Aanvullend kan je in het MSK ook de tentoonstelling Van Eyck. Een Optische Revolutie. ontdekken, waar nog andere werken van de meester uitgestald staan.

  • Van Eyckbier

Jan Van Eyck was een meesterlijke schilder. En die verdient een meesterlijk eerbetoon. Dok Brewing Company kroop in z’n ketels en toverde daarom het Van Eyckbier tevoorschijn. Een heerlijk drankje dat tintelt op je tong, precies zoals de schilderijen tintelen op je netvlies.

Je vindt het lekkers in brouwerij Hal 13 en in de speciaal ingerichte Van Eyckshop. Een unieke conceptstore waar de kunstenaar vereeuwigd wordt op de betere memorabilia. Juwelen, mode, accessoires, decoratie… Ze zijn allemaal geïnspireerd op het werk, het leven en de persoon van Jan Van Eyck.

B&B Villa Emma

Wegdromen in de Gentse nacht

Je merkt het: fietsen in Gent, wandelen in Gent, tentoonstellingen bezoeken, biertjes proeven… Het programma dat we voorschotelen voor het Van Eyckjaar, is goed gevuld. Geen wonder dat je na je bezoekje aan al dat moois even nood hebt aan ontspanning en rust.

Blijf daarom gerust logeren in hartje Gent, onder de magische aanblik van de drie torens. Bij De Waterzooi, bijvoorbeeld . Deze B&B is ambassadeur van het Van Eyck-project. De uitbaters maken je wegwijs in de wirwar aan activiteiten en zorgen ervoor dat jij de meest onmisbare events op je lijstje hebt staan. Bewonder zeker de bibliotheek in de B&B, waar het middeleeuwse Gent van de boekenplanken spat.

Nog een slimme logeertip: B&B Villa Emma, op een steenworp van het centrum. Ook deze B&B is Van Eyck-ambassadeur. Meer nog: je kan hier zelfs een heus Van Eyck-arrangement boeken. Met deze formule krijg je een rondleiding door de tuin, waar je alle 75 planten terugvindt die je ook op het Lam Gods kan bewonderen. De eigenaars geven je een fascinerende rondleiding. En je wandelt naar huis met het boek “Een wonderbaarlijke tuin, flora op het Lam Gods” onder de arm.

(r) Mastelle met Calas Van Eyckconfituur van Bar Jan Cremer

SmakelEyck! Een hapje, een drankje, een Van Eyck’je

Tussen alle bedrijvigheid door houd je best een stop voor een hapje en een drankje. Gelukkig zit je in Gent, waar de horecazaken altijd nét iets origineler uit de hoek komen dan elders. 

We hebben een paar adresjes voor je opgesnord die je, als Van Eyck ambasseurs zijnde, helemaal zullen warm maken voor het Van Eyckjaar. Hier kom je lunchen, proeven, drinken en dineren in de sfeer van Van Eyck:

  • Alix – een table d’amis op een boogscheut van het MSK – serveert je een fantastisch Van Eyck-menu. En maakt van je Van Eyck-ervaring ook een culinair avontuur.
  • Bar Bidon heeft dan weer een overheerlijk Van Eyck tapasbordje voor je klaargestoomd. Of er Lam Gods op ligt, durfden we niet te vragen.
  • Bar Jan Cremer bestudeerde het Lam Gods op zoek naar herkenbare vruchten. Die vind je nu terug in de Mastelle met Calas Van Eyck-confituur. Origineel (én lekker)!
  • Seli’s Noodle Bar heeft tenslotte een succulent gerechtje, geënt op Van Eyck. Kom hier de 56B bestellen – geroosterd varken met look-sojasaus.

En dan nog een laatste tip voor wie maar niét naar huis wilt: van 1 tot 10 mei kan je in de Floraliënhal van het Citadelpark naar de nieuwste Floraliën gaan kijken. Die sluiten dit jaar mooi aan bij het Van Eyckjaar, met het thema “Mijn Paradijs, een Wereldse Tuin”. Voor fans van bloemenpracht zonder weerga: boek je tickets voor een leuk vervolg aan jouw Van Eycktrip naar Gent!

Van Eyck in Gent

Geen betere manier om het Van Eyckjaar te beleven dan fietsen en wandelen in Gent. Stop bij de betere horecazaken, bezoek de fascinerende tentoonstellingen en ga op zoek naar het verdwenen paneel van de Rechtvaardige Rechters. Een niet te missen combo waarin Gent, Jan Van Eyck en jouw ontspanning het perfecte kunstwerk vormen.

OMG Van Eyck was here

Fietsen en wandelen in het Gent van Van Eyck