Toerisme Oost-Vlaanderen

Bij voluit genieten van een weekendje Gent hoort niet per se een logeerplek pal in het centrum. Aan de rand van de stad is het al even fijn overnachten. In Villa Emma bijvoorbeeld, een pracht van een Art Nouveau villa die intussen staat te blinken op de lijst van Erfgoed Vlaanderen. Zeker voor kunst- en groenliefhebbers een aanrader, want de zo al paradijselijke tuin werd nu een heuse Van Eyck-wandeltuin.
 

Logeren in een erfgoedvilla vlakbij Gent

B&B Villa Emma

B&B Villa Emma

Meer dan twintig jaar wonen eigenaars Hilde en Georges al in deze Art Nouveau erfgoedparel vlakbij Gent. De typische cottage-villa dateert uit 1909, toen de gemeentearchitect van Sint-Amandsberg hem optrok voor een welgestelde Gentse familie, als zomerverblijf met boomgaard en stoeterij. En met ‘weidse aangelanden’, waaronder een tuin van 3000 m² die je nog altijd via de oorspronkelijke poort binnenwandelt.
 
Gasten logeren vandaag op de tweede verdieping van Villa Emma, waar de vroegere kinderkamers werden heringericht tot twee ruime luxueuze gastenverblijven met en-suite badkamer. Acacia en Tilia heten ze, naar de bomen waar je vanuit de kamers op uitkijkt. Enkele fruitbomen en bessenstruiken wat verderop leveren trouwens een smakelijke bijdrage aan het ontbijt: heerlijk uitgebreid, met biologisch en homemade lekkers, en indien gewenst veggie of glutenvrij.
 

 

tuin Villa Emma

Wandelen langs de 75 planten op het Lam Gods

Ook voor groen- en kunstliefhebbers is Villa Emma vanaf deze herfst pure verwennerij. In de parktuin groeien en bloeien niet minder dan 75 planten die ook Van Eycks wereldberoemde meesterwerk Het Lam Gods sieren. Welke symbolische betekenis er achter elke boom, bloem en struik schuilt, ontdek je aan de hand van naamplaatjes met QR-codes. Scan de QR-code met je smartphone en kom alles te weten over de plant, het gebruik ervan tijdens de middeleeuwen en hoe ze doorheen het jaar en de seizoenen evolueert. 
 
 
Wil je graag deze ‘wonderbaarlijke Van Eyck tuin’ bezoeken zónder in Villa Emma te logeren? Maak een afspraak voor een vrije wandeling of een gegidste wandeling met de gastheer.
 

 

Zien en doen in de buurt

Van Eyck jaar

In 2020 brengt Gent met OMG! Van Eyck was here een jaar lang hulde aan Jan Van Eyck, de Vlaamse Meester die onlosmakelijk met de stad verbonden is door zijn meesterwerk het Lam Gods. In de zomer krijgt het beroemdste lam ter wereld zelfs een gloednieuwe thuis: aan de Sint-Baafskathedraal komt een bezoekerscentrum waar AR je terugflitst naar het middeleeuwse Gent.
Boek nu alvast je tickets voor ‘Van Eyck, een optische revolutie’: de grootste Van Eyck expo ooit, vanaf 1 februari 2020 in het MSK.

Sint-Jacobs in Gent

Markt in Gent

Leuk om op zondag te doen: één van de vele markten in en rond Gent! Ga rondsnuisteren op de antiekmarkt aan Sint-Jacobs, maak kennis met de dierenmarchands op de Oude Beestenmarkt of sla dagverse groenten en fruit in op de Boerenmarkt. Voor streekproducten moet je – ook op zondag! – in het Groot Vleeshuis zijn, het Centrum voor Streekproducten van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Campo Santo

Waar rusten Jan Hoet en Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero? En onder welke boom rust Gorki-boegbeeld Luc De Vos? Bezoek tijdens je citytrip de pittoreske begraafplaats Campo Santo in Sint-Amandsberg, het Père Lachaise van Vlaanderen. Net als op het bekende Parijse kerkhof liggen hier heel wat kunstenaars en Gentse beroemdheden begraven. Visit Gent stippelde een wandeling uit die je langs 49 graven gidst, met uitleg over elke bekende overledene.
 
Patershol in Gent

Culinair

De Gentse restaurants serveren spek naar ieders bek, en dat in alle prijsklassen. Mag het iets meer zijn? Steek dan je voeten onder de tafel bij een van de Vlaamse rock ‘n’ roll chefs die ook internationaal furore maken, zoals Kobe Desramault en Olly Ceulenaere. 

Mobiliteit

Wil je naar Gent, dan laat je best de auto staan. Die heb je ook helemaal niet nodig, want op wandelafstand stoppen diverse Lijnbussen waarmee je overal in de binnenstad  komt. Voor wie de stad en omgeving graag op twee wielen verkent, staan er fietsen klaar. Desgewenst zorgen de uitbaters zelfs voor elektrische fietsen én een lunchpakket! Ze helpen je met evenveel plezier een route uitstippelen op het fietsnetwerk Gent en omgeving.

B&B in de kijker: Villa Emma