Toerisme Oost-Vlaanderen

B&B La Clé du Sud

Stilzitten staat niet in het woordenboek van Thomas Losonczy en zijn vrouw Nathalie, al meer dan 10 jaar de uitbaters van La Clé du Sud. Ook niet tijdens de verplichte coronasluiting, die ze aangrepen om hun zo al gezellige kamers extra op te frissen en te bekijken hoe ze straks – gastvrij én veilig – weer bezoekers kunnen verwelkomen. Ook niet-gasten kunnen Thomas’ gegeerde pralines nu via de online chocoladeshop in huis halen.

Rousillon, Terra di Siena, Het Verre Zuiden en Vinum Regum. De namen van het vakantiehuisje en de drie kamers in La Clé du Sud spreken voor zich: wie hier een verblijf boekt, krijgt de sleutel naar zuiderse sferen. Maar nu helaas even niet, want al sinds midden maart zet corona ook een groot deel van de verblijfssector on hold. ‘Heel jammer, maar we moeten verder’, zegt Thomas Losonczy, die in 2009 - toen de kinderen het huis uit gingen en er plaats vrij kwam voor een eigen B&B - zijn vaste job inruilde voor het ondernemerschap. Met succes, want quasi het hele jaar door vinden fietsers en wandelaars uit België en de buurlanden de weg naar Merelbeke. 

Vakantiewoning als troef

‘Lente en zomer zijn uiteraard onze topseizoenen. Door corona werden helaas heel veel boekingen geannuleerd, en er komen weinig nieuwe binnen’, vertelt Thomas. ‘Niet zo verwonderlijk, want het blijft voor iedereen koffiedik kijken hoe het allemaal verder zal evolueren. Intussen maken we er het beste van, in afwachting van een heropstart. Zo kwam er eindelijk tijd vrij om onze tuin eens duchtig onder handen te nemen. We zijn ook druk in de weer met het opfrissen van onze drie gastenkamers. Zo staat alles pico bello in orde als we terug open mogen.
 
Verder denken we na over veiligheid. Want hoe je het ook draait of keert: het zal nog even duren vooraleer logeren weer kan zoals voorheen. Toekomstige veiligheidsrichtlijnen zullen we uiteraard strikt opvolgen, maar we overwegen nu al om een hygiëne-zuil aan te kopen, waar gasten hun handen kunnen ontsmetten. Onze ontbijfformule in buffetvorm moeten we herbekijken. We proberen ook uit hoe we straks in de B&B het ‘anderhalvemeteren’ kunnen garanderen. Maar het blijft afwachten op een openingsdatum én op verdere instructies van bovenhand.’ Vooral de vakantiewoning Roussillon in de tuin - volledig in oker, zoals de kliffen in het Zuid-Franse dorpje - wil Thomas nu extra promoten voor verhuur. ‘Het huisje ligt mooi middenin het groen, gescheiden van het hoofdgebouw en met een eigen privé-terras, een eigen fietsberging en tuinmeubelen. Dat zijn zeker mooie troeven om in deze coronatijden uit te spelen.’
 

 

Pralines van het huis

Om de moeilijke periode te overbruggen zette Thomas, een gediplomeerd chocolatier én Ambassadeur van Lekker Oost-Vlaanderen, intussen ook een online chocoladewinkeltje op. ‘Pre-corona verkocht ik bijna uitsluitend pralines en chocolade aan onze logerende gasten, maar nu heb ik mijn terrein wat verlegd’, vertelt hij. ‘Bestellingen afhalen kan via de veilige afhaalbox hier voor de deur. Op woensdag of zaterdag brengen we ze ook graag bij je thuis, weliswaar binnen een straal van 20 kilometer en vanaf € 30.’ De shop opende kort vóór Moederdag, met stijgend succes: de voorbije weken gingen vanuit Thomas’ atelier al een paar tientallen kilo’s ambachtelijke zoetigheden de deur uit. Zijn specialiteiten? Onder meer een praline met aardbeienconfituur, balsamicoazijn en een snuifje zwarte peper, en eentje met zelf opgelegde krieken uit de tuin.
 
Speciaal voor Vaderdag op 14 juni vult Thomas zijn shop aan met lekkere geschenkmanden vol zoetigheden en een selectie bijpassende biertjes van Brouwerij Huyghe in Melle. ‘Zo grijpen we elke opportuniteit aan om deze tijden draaglijker te maken. Stilzitten en afwachten is niet aan ons besteed. Wat we nu ondernemen, vervangt uiteraard de inkomsten van de B&B niet. Maar we blijven positief en duimen dat deze situatie toch niet àl te lang meer duurt.’
 

B&B in de kijker: La Clé du Sud in Merelbeke