Toerisme Oost-Vlaanderen

Luxueus overnachten in een brok historisch erfgoed? Wie gefascineerd is door de middeleeuwen, droomt heerlijk weg van ridders en jonkvrouwen in B&B De Waterzooi aan het Veerleplein. Uitbaters Christian en Kay raakten zodanig in de ban van de blootgelegde geschiedenis, dat ze kosten noch moeite spaarden om de middeleeuwse sporen voor hun gasten te bewaren.

Logeren met een middeleeuws randje

Gravensteen Gent

Konden de muren van B&B De Waterzooi spreken, dan vertelden ze vast eindeloze verhalen over het gewemel in de middeleeuwse steegjes diep onder het pand, over de terechtstellingen op het bijna-oudste plein van Gent, en over de graven van Vlaanderen die hier tot 1590 de mis kwamen vieren in de Sint-Veerlekerk. Restanten van die verdwenen kerk én van de straatjes werden jaren geleden ontdekt, toen Christian en Kay Delens dit historische gebouw met een grondige renovatie omtoverden tot de huidige B&B. Mét respect voor de Gentse geschiedenis die hier in elk hoekje en gleufje verborgen zit.

B&B De Waterzooi

Magnifiek uitzicht

Dat B&B De Waterzooi sindsdien met tal van bekroningen ging lopen, mag niet verwonderen: de plek ademt niet alleen één en al geschiedenis maar ook pure luxe, met drie suites met werkelijk alles erop en eraan. Uiteraard ook een uitgebreid ontbijt ’s ochtends, zodat je met een blije maag de stad in kunt trekken. In elke gastenkamer bleef er wel één of ander restant bewaard dat herinnert aan het middeleeuwse verleden. Wil je er graag een magnifiek uitzicht op de skyline van Gent bij, vraag dan specifiek om de bovenste verdieping!
 
Nog een extraatje: B&B De Waterzooi beschikt over een eigen sloep die je mét skipper kan huren voor een tochtje over de Gentse binnenwateren, of verder.
MSK Gent

Van Eyck-ambassadeurs

Een weekendje Gent geboekt speciaal voor het Van Eyck-jaar? Pols bij de uitbaters naar de evenementen en adresjes die absoluut niet mogen ontbreken op je todo-lijst! Net als 42 andere Gentse horeca-ondernemers zijn ze onder het label OMG! VIP jouw gastvrije gids voor alles wat er in de stad te beleven valt rond Van Eyck. Tip vooraf: duik ook eens in Christians bibliotheek, want zijn collectie boeken over Gent en de middeleeuwen is ronduit indrukwekkend.
 
(l) Design Museum Gent (r) Sint-Pietersplein Gent

Zien en doen in de buurt

Kleureyck in Design Museum - vanaf 13 maart tot 9 september

Niet alleen met licht en perspectief deed Jan Van Eyck wonderlijke dingen, ook zijn kleurenpalet was bijzonder. De tentoonstelling ‘Kleureyck. Van Eycks kleuren in design’ (https://www.designmuseumgent.be/agenda/kleureyck) vertrekt vanuit Van Eycks ongeziene kleurschakeringen om te tonen wat kleur betekent voor hedendaagse Vlaamse en internationale designers. Verwacht je aan een totaalervaring met een heuse pigmentpromenade en belevingskamers die al je zintuigen prikkelen. 
 
 

Grootmoeders keuken in Oudburg

Van ballekes in tomatensaus over boerenworst met stoemp tot kip met appelmoes. Chef Ruben van De Bompa, dé nieuwe place to be in Oudburg, katapulteert je helemaal terug naar oma’s en opa’s tijd in een interieur vol nostalgie en knusse zithoekjes. En gouden lepeltjes, want die vergezellen hier d’office je bordje rijstpap!
 

Van Eyck- en andere souvenirs shoppen

Van Eyck is dit jaar echt òveral in Gent. Ook in de vitrines – en op de borden – van tal van voedingszaken die zich door het Lam Gods lieten inspireren. Van droge worst over roomijs tot chocolade: onder het label Gentse Foodmakers kreeg allerlei lekkers voor de gelegenheid een middeleeuwse toets. Echt helemààl van ’t lam Gods geslagen? Duik dan onder het belfort in de pop-up shop vol exclusieve Van Eyck- en andere producten zoals sjaals, juwelen en keramiek. 
Ook het Groot Vleeshuis, gebouwd in Van Eycks tijd, is een verplichte shoppingstop. In de openbare marktplaats voor vers geslacht vlees van vroeger huist vandaag een restaurant én winkel met Oost-Vlaamse streekproducten in de hoofdrol. 175 soorten verkopen ze er hier, gaande van hammen over kazen tot chocola en andere zoete zondes.
 

Koersroes in de Sint-Pietersabdij

Geen beter moment voor de start van een koersexpo dan de start van de voorjaarsklassiekers, vonden ze bij Historische Huizen Gent. Dus neemt de expo ‘Heeren vertrekt!’ je vanaf dit weekend mee op een rit door en langs het leven, de muizenissen en de vreugdes van bekende en minder bekende mensen uit de wielerwereld. Roger De Cock bijvoorbeeld, de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen, het wielerkoppel Louis Vervaeke en Astrid Colligne, en de legendarische Mapei/QuickStep/Deceuninck-dokter Yvan Vanmol. Honger of dorst gekregen van al die koersverhalen? De Pietersbar serveert allerlei zoets en hartigs van lokale en duurzame producenten.
 

Ommetje naar Gentbrugge (en verder)

Ook zo gecharmeerd door de belevenissen van Canvas-reporter Joris Hessels in zijn nieuwe heimat Gentbrugge? Vanuit centrum Gent fiets je via het fietsknooppuntennetwerk makkelijk tot in Vlaanderens nieuwe favoriete gemeente onder de ‘brokkelviaduct’, en de groenpool Gentbrugse Meersen wat verderop. Gewoon de Visserij volgen tot aan het Keizepark (knooppunt 5), en zo verder richting knooppunt 7! Met de lente in zicht zin in een langere rit? De Bergeendroute brengt je helemaal tot in Wetteren en weer terug via de jaagpaden langs de Schelde.
 
 

B&B in de kijker: De Waterzooi in Gent