Toerisme Oost-Vlaanderen

Deze musea zijn online bezoekbaar en delen creatieve tips

Ook de Oost-Vlaamse musea houden helaas de deuren dicht, minstens tot 18 mei. Gelukkig hebben ze daar iets op gevonden. Heel wat musea openen virtueel en delen bepaalde tentoonstellingen of doe-tips om de verveling tegen te gaan. 
(l) Van Eyck standbeeld (r) MSK Gent

MSK Gent (Museum voor Schone Kunsten)

Van Eyck tentoonstelling

De tentoonstelling 'Van Eyck, een optische revolutie', in het Museum voor Schone Kunsten in Gent kan je voorlopig niet bezoeken, maar daar bracht The Stay At Home Museum van Toerisme Vlaanderen gelukkig verandering in. Met een privé-rondleiding van één van de curatoren van de tentoonstelling neem je een kijkje in het lege MSK naar de topwerken van Van Eyck.
 
restauratie Lam Gods

Closer to Van Eyck

Met de website Closer to Van Eyck, bekijk je de (gerestaureerde) buitenpanelen van het Lam Gods tot in de kleinste details.

SMAK Gent (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst)

Imaginair museum

Het SMAK pakt uit met een imaginair museum. Hier kan je zes werken uit de huidige collecties zien, weliswaar in je verbeelding. Eerst krijg je geluidsfragmenten te horen, waardoor je verbeelding op hol slaat. Achteraf kan je het echte werk bekijken. Leuk om te vergelijken!
 
 

DIY met kinderen

Vervelen je kinderen zich te pletter? Ga dan aan de slag met deze 5 leuke DIY opdrachtjes, geïnspireerd op een bepaald kunstwerk.  
 

Tekenen in quarantaine

S.M.A.K. bundelt al sinds 2014 zijn eigen tekenprojecten samen in boeken. Het museum nodigt je dan ook uit om zelf aan het tekenen te slaan, want dat is nu eenmaal een unieke menselijke eigenschap. Of je nu een zelfportret, het landschap of je huisdier tekent, stuur het op en het komt in de nieuwe verzameling! Enige voorwaarden: bij voorkeur in zwart/wit tekenen, op A4 formaat verticaal en op de achterzijde je naam, leeftijd, adres en e-mailadres noteren.
 
Ook in het Gentse straatbeeld vind je meer en meer raamtekeningen, zogenaamde quarantekeningen. Creatieve Gentse kunstenaars gingen aan de slag en zo begon een nieuwe beweging!
 

Huis van Alijn

Huis van Alijn is voorlopig omgedoopt naar Thuis van Alijn. Nu we met z’n allen thuis blijven, vind je op de website genoeg leuks om jong en oud mee bezig te houden. 
Van kortfilms van kunstenaars tot videos over het dagelijkse leven van 1920 tot 1990. Veel kijkplezier! Met de leestips ontdek je het online verhaal van de Gentse buurt De Muide of duik je in het Belgische circusverleden.  
Liever iets creatiefs? Download verschillende kleurplaten, speel Pac Man of speel buiten en maak een kunstwerk met de knutsel ideeën.
 

Industriemuseum

Nu de weefgetouwen van het Industriemuseum even geen bezoek mogen ontvangen, kan je in afwachting zelf een miniatuurversie in elkaar knutselen. Ook stempelen met je unieke stempel en zelfgemaakte inkt laat de klok net iets sneller tikken. Voor meer leuke tips neem je best een kijkje op de website!
 

Zebrastraat

In de altijd bruisende Zebrastraat is het dezer dagen heel stil. Het huisrestaurant is gesloten en evenementen staan on hold. Gelukkig kan je wel de tentoonstelling Safari, vanuit je kot, online bezoeken. Ga mee op expeditie doorheen het oeuvre van kunstenaar Guy Slabbinck.
 

 

Mercatormuseum Sint-Niklaas

Mercatormuseum 

In Sint-Niklaas blijft ook het Mercatormuseum nog even gesloten. Met de virtuele wandeling doorheen het museum bekijk je de wereldbollen van Mercator van heel dichtbij. Zoom in op de kaarten of bekijk filmpjes.
 
Museum Dhondt-Dhaenens

Musea in de Leiestreek

Ook in de schilderachtige Leiestreek gunnen twee musea je graag een blikje binnen. Zo kan je in het MUDEL (Museum van Deinze en de Leiestreek) twee tentoonstellingen digitaal bezoeken:
De twee lopende tentoonstellingen in Museum Dhondt-Dhaenens - van Gary Hume en Francis Upritchard - kan je bezoeken met een online interactieve tour.

8 VIRTUELE TENTOONSTELLINGEN OM VANUIT JE KOT TE BEZOEKEN