Toerisme Oost-Vlaanderen

De kerstvakantie staat weer voor de deur. Nog weinig gepland, behalve kerst- en nieuwjaarsfeestjes? Met ons lijstje van leuke dingen om met je (klein)kinderen te doen, zijn je dagen zo gevuld!

7 kersttips voor gezinnen

Escape room in The Outsider (Oudenaarde) 

Geen kerstvakantie zonder een dag gezellig samen spelletjes spelen! Leg die kaarten, Risk en Trivial Pursuit aan de kant, en duik in de nieuwste escape room van de Vlaamse Ardennen. Daar dompelt ‘De laatste Ronde’ je helemaal onder in koerssferen, met een spannend spel rond een niet-zo-onschuldige wielrenner die per se ‘Vlaanderens Mooiste’ wil winnen. Stel je speurdersteam samen en sla de handen in mekaar om de verborgen puzzels op te lossen. 
 
STAM Gent

Ondergronds in de stad in het STAM (Gent)

Hoe steden als Parijs, New York en Gent eruit zien bovengronds, weten we allemaal. Maar wat houden die straten, stenen en flatgebouwen verborgen? De nieuwe STAM-expo ‘Ondergronds in de stad’ laat je via filmpjes, foto’s en maquettes zien wat er allemaal onder de grond zit en gebeurt in onze steden: van raveparty’s over metrolijnen tot bankrovers die tunnels graven. Extra leuk voor de kleinsten: een wandeltunnel die een luisterspel met ondergrondse dieren laat horen.
 

Rondje Ronse met kinderen

Een dagje Ronse met de (klein)kinderen? Top idee! Van ‘t Creepy Cryptespel in de Sint-Hermes crypte over een kinderwandeling met eend Rosalie tot een middagje ravotten in het Muziekbos: je vervelen zit er niet in!
 

Santawalk in Sint-Niklaas – zaterdag 21 december

Trek je mooiste kersmantenue aan en ga 4 km wandelen voor het goede doel tijdens de Santawalk in Sint-Niklaas. Groot of klein, iedereen is welkom en hoeft achteraf niet met lege handen naar huis: na die gratis erwtensoep, chocomelk of glühwein krijgt iedereen een goodiebag met leuke gadgets cadeau.
 

Maarten en de magie van de mantel in ’t Gasthuys Aalst – nog tot 29 december

Denderland is een echt Sint-Maartenland, met een viering op 11 november die – net als Sinterklaas – behoort tot ons culturele erfgoed. Maar wie was die Maarten ofte Martinus van Tours nu eigenlijk? Wat voor goede daden deed hij? En wat had dat allemaal met Vlaanderen te maken? Ontdek het in de expo met luisterverhaal ‘Maarten en de magie van de mantel’, naar het gelijknamige boek van Mario De Koninck en Nikola Hendrickx.
 

Winterfeest in Fort Liefkenshoek – zaterdag 21 december

Foodtrucks, knisperende houtvuren, een feeëriek verlicht kerstdorp met miniatuurpaardjes, workshops kerstdecoratie knutselen, clowns, een dixieland band en natuurlijk de kerstman himself: gezelligheid troef nu zaterdag 21 december op het Winterfeest in Fort Liefkenshoek. Een ander keertje op bezoek met je kroost? Maak een tijdreis met de fortenapp, in het spoor van soldaat Achille.
 

Pakjestijd in het Gaversbad Geraardsbergen – de hele kerstvakantie

Nóg een pakje van doen? In zwembad het Gaversbad in Provinciaal Domein De Gavers strooien ze weer de hele kerstvakantie met cadeautjes. Doe mee aan de zeepaardjesrace, ga eendjes vangen of duik romantisch het water in bij gedimde lichten en een sfeermuziekje. Liever een sauna tijdens de feestdagen? Wie voor één persoon betaalt, neemt gratis iemand mee.
 

7 leuke kerstuitjes met kinderen