Toerisme Oost-Vlaanderen

Ook al doet de zon de benen kriebelen, de coronacrisis kluistert ons helaas nog een paar weken aan eigen huis en tuin. Maar geen nood: Oost-Vlaanderen kan je ook gezellig vanuit je leeszetel beleven, want tal van mooie plekjes in de provincie duiken geregeld op in romans…en zelfs een paar spannende thrillers.

Oost-Vlaanderen in boeken

Kravaalbos Meldert (Aalst)

Louis Paul Boon in en om Aalst

Wie Aalst zegt, zegt behalve carnaval natuurlijk ook priester Daens en Louis-Paul Boon. Naast ‘Pieter Daens’, over de sociale en politieke strijd in de stad aan het einde van de 19de eeuw, schreef Boon nog tal van historische romans die zich nagenoeg volledig in en rond Aalst afspelen, zoals ‘Het jaar 1901’ en ‘De Kapellekensbaan’. ‘De bende van Jan de Lichte’ gaat dan weer over de beruchte straatrover uit de titel, die een tijdlang heel Oost-Vlaanderen onveilig maakte en midden 18de eeuw werd terechtgesteld op de Aalsterse Grote Markt. Liever kijken dan lezen? De Netflix-verfilming met Matteo Simoni zou nog dit jaar te streamen zijn!
 
Bestel het werk van Louis Paul Boon in je lokale boekhandel!
standbeeld Van Eyck in Gent

Alles over Het Lam Gods

Geen roman maar wel een heerlijk nieuw boek over de ‘stoutmoedige diefte’ is ‘Het Lam Gods. Bewonderd en gestolen’ van Harry De Paepe en de illustrator Jan Van Der Veken. Eigenlijk bedoeld voor jonge lezers, maar evengoed interessant voor ièdereen die op een leuke manier alles wil te weten komen over het beroemdste lam ter wereld. Uiteraard passeert de diefstal van ‘De Rechtvaardige Rechters’ uit de Gentse Sint-Baafskathedraal de revue, net als de vele omzwervingen, de soms knullige overschilderingen, Eva’s ‘borstverkleining’ in de 16de eeuw en de recente restauratie. Een mooie warmmaker voor het Van Eyck-jaar in Gent, dat nu vanwege de coronacrisis even on hold staat.
 

Het Lam Gods. Bewonderd en gestolen. Van Harry De Paepe en Jan Van Der Veken (Uitgeverij Ballon)

Bestel het boek in je lokale boekhandel!
Latemse Meersen

Moderne Hercule Poirot in de Leiestreek

Voor Oost-Vlaamse spanning à la Agatha Christie zorgde vorig jaar Jan Smets, gewezen Nationale Bank-gouverneur en nieuwbakken covoorzitter van Brussels Airlines. Hij debuteerde met ‘Theater’, een spannende whodunit vol bochten en kronkels met de Gentse hoofdinspecteur Steve Stern als een moderne Hercule Poirot. Net voor kerst wordt in een chique villa in Sint-Martens-Latem een advocaat doodgeschoten. Terwijl Sterns zoektocht naar de dader hem van Latem over Gent naar Gentbrugge leidt, slaat de dader nog een paar keer toe. Spannend tot aan de verrassende ontknoping, en met Oost-Vlaanderen als sfeervolle setting.
 

Theater van Jan Smets (Uitgeverij Van Halewyck)

Bestel het boek in je lokale boekhandel! 

Stiekem soldaat in Gent

In 'Ijzerkop' verpakt Jean-Claude Van Rijckeghem een stukje geschiedenis in een spannend verhaal over een dappere meid in gevaarlijke tijden. 1808. De Gentse Stans is 18 en droomt van de wijde wereld verkennen, tot haar vader failliet gaat en ze met een oude rijkaard moet trouwen. Goed voor even, maar in Parijs wonen lijkt haar toch fijner. Dus vlucht Stans in mannenkleren richting Frankrijk, waar ze soldaat wordt in het leger van Napoleon. Meer verklappen over dit meeslepende, uitstekend geresearchte avontuur zou zonde zijn, maar dat het moeiteloos het label 'jeugdroman' overstijgt, mogen we wél vertellen. Mocht de naam van de auteur je bekend in de oren klinken: hij was ook scenarist voor een reeks Vlaamse films, waaronder 'Aanrijding in Moscou'.
 

‘IJzerkop’ van Jean-Claude Van Rijckeghem (Uitgeverij Querido)

Bestel het boek in je lokale boekhandel!
Kluisbos

Misdaadmysterie in de Vlaamse Ardennen

Staan de heuvels van de Vlaamse Ardennen toch vooral bekend als het wandelwalhalla van Vlaanderen, dan gebruikte ex-VRT journalist Marc Peirs ze in ‘Het kwalijke geheugen’ als decor voor zijn knappe thrillerdebuut. Peirs vliegt er meteen stevig in, met de bloedige moord op een prostituee in het Kluisbos. Aan de Gentse commissaris Victor Vansina (hij woont aan de Coupure!) en zijn speurdersteam om de zaak en de daaropvolgende misdaden op te lossen. Plotgewijs breekt deze eersteling in een gloednieuwe thrillerreeks geen potten, maar wat een sfeerschepping en kleurrijke personages!
 

Het kwalijke geheugen van Marc Peirs (Uitgeverij Manteau)

Bestel het boek in je lokale boekhandel!
panorama uit Belfort Dendermonde

Dorpsopstand in Sint-Gillis-Dendermonde

Weinig andere schrijvers weten het dagdagelijkse leven in ‘onze Vlaanders’ zo geestig te vatten als VRT-journalist Louis Van Dievel. Zijn ‘De onderpastoor’ flitst je terug naar het Sint-Gillis-Dendermonde van eind de jaren ’60, waar de inwoners ‘content’ zijn, ‘goesting’ hebben en ‘naar de coiffeur’ gaan. Als ze al niet op straat komen om te betogen tegen de overplaatsing van hun progressieve onderpastoor Gilbert Verhaeghen. Waargebeurde feiten mixt Van Dievel vakkundig én grappig met o zo herkenbare ‘slices of life’ uit een rebellerende parochie in het (Oost-)Vlaanderen van vroeger. Een onweerstaanbare roman!
 

De onderpastoor van Louis Van Dievel (Uitgeverij Vrijdag)

Bestel het boek in je lokale boekhandel!

6x Oost-Vlaanderen vanuit je leeszetel