Toerisme Oost-Vlaanderen

Smartphone aan de kant, laarzen aan, verrekijker om en de natuur in, want wie hip is of rust zoekt, gaat tegenwoordig vogels spotten. Ook Oost-Vlaanderen telt heel wat mooie plekken – en wandelingen - waar onze gevederde vrienden zich graag laten gadeslaan. 
 

5x wandelen voor hippe vogels

gluurmuur De Linie

Natuurgebied De Linie (Waasland)

Waaslandse vogelaars maken sinds 2015 de grote trek naar natuurgebied De Linie, waar het Agentschap voor Natuur en Bos en vzw Durme in het bos Den Hert een heuse ‘gluurmuur’ neerzetten. Installeer je achter de observatiewand met kijkgaten, en met wat geluk krijg je een zeldzame vogel in het vizier. Of een vleermuis, want die komen hier tegen de avond graag over het water scheren.
Wandel de Liniewegel wandelroute, volg vanuit hartje Eksaarde de beboste grenzen van De Linie, en je komt halfweg aan de gluurmuur. 
 
Boerekreek & Bentillekreek

De Meetjeslandse kreken (Meetjesland)

Wilde eenden, buizerds, torenvalken, kolganzen: ze werden de voorbije weken allemaal gespot vanuit de vogelkijkhut aan de Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo, een van de mooiste krekenplekjes van het Meetjesland. ’s Winters zijn de vele watervogels die dit gebied aandoen een lust voor het oog. Een opvallende vogel zien vliegen? Deel hem op de website van Natuurpunt!
 
Wandel met Boerke het dorpje Sint-Laureins uit, trek jezelf met het voetveertje het Leopoldkanaal over en sta versteld van het ‘Sentse’ krekengebied.
 
Coninckshofke Polders van Kruibeke

Polders van Kruibeke (Waasland)

Veel van wat zwemt en vliegt voelt zich thuis in de Polders van Kruibeke, met zijn 600 hectare het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Vogelliefhebbers reppen zich hier naar de vijvers van het Kortbroek, waar talrijke watervogels zich via een kijkwand rustig laten observeren. Minstens even leuk om naar vogels te gluren, maar dan aan de Rupelmondse Kreek: het Coninckshofke, een 19de-eeuws paviljoen met vogelkijkwanden en informatie over de bewoners van de kreek.
 

Wandel vanuit Kruibeke naar het Kortbroek met de Barbierbeekroute

 

Ga vogels kijken aan de Rupelmondse Kreek met de gelijknamige wandelroute

 
Meer stappen in de Polders van Kruibeke? Bestel de wandelgids Oeverlopen, 5 wandelroutes met tips langs de Schelde in Kruibeke en Temse.
Paardebroek in Kalkense Meersen

Paardebroek en Paardeweide (Scheldeland)

In het natuurgebied Kalkense Meersen lokken de wetlands van Paardebroek en Paardeweide het hele jaar door vogels van allerlei pluimage. Dé hotspot voor vogelspotters? Het rietatol van Paardeweide, waar talloze vogels overwinteren, foerageren en broeden. Hier werden intussen 170 soorten geteld, waaronder een aantal erg zeldzame. Vanop een respectvolle afstand kan je hun kwetterende interactie gadeslaan. Neem dus zeker je verrekijker mee!
 
Wandel de Langs Paardebroek en Paardeweide wandeling. Vertrek aan café ’t Oud Brughuys voor een middagje uitwaaien langs de Schelde en zeldzame vogels spotten.
 
 
Nog meer wandelen in de Kalkense Meersen? Bestel je wandelnetwerkkaart Kalkense Meersen-Donkmeer, mét gratis inspiratiegids.
Rijtmeersen langs de Schelde

Natuurgebieden langs de Schelde (Vlaamse Ardennen)

Langs de Schelde in Kruisem bieden enkele natuurgebieden en oude meanders een habitat voor veel vogelsoorten. Grootmeers en Kleinmeers zijn geliefd terrein voor de blauwborst, de buizerd en de slechtvalk, en in de Spettekraai of Weiput spot je met wat geluk een fuut of blauwe kiekendief. Vanuit een heuse vogelkijkhut van Agentschap Natuur & Bos, verscholen in het groen van de Weiput, kan je nu ook vogels van heel dichtbij gaan observeren.
 
Wandel met de Wannenlappersroute door de Scheldemeersen en voorbij de kijkhut aan de Weiput.
 

5 wandelroutes om vogels te spotten