Toerisme Oost-Vlaanderen

Bottines aan, picknick in de rugzak, neus in de wind, en dan lekker uitwaaien met 4 wandelingen door stukjes Oost-Vlaanderen waar de natuur nog vrij spel heeft. Mét adresjes erbij om achteraf gezellig binnen te waaien!
 

Beleef de natuur langs deze 4 uitwaaiwandelingen

Rijtmeersen in Oudenaarde

Door de Rijtmeersen wandelroute (Vlaamse Ardennen)

In het wandelwalhalla Vlaamse Ardennen gaat het overwegend op en neer, maar heus niet altijd. In de Scheldevallei tussen Nederename en Nederzwalm bijvoorbeeld ligt een snoer van kleine en grote natuurgebieden waar het aangenaam vlak stappen is. Vertrek in Welden en duik na zo’n 2,5 kilometer Scheldejaagpad de Rijtmeersen in, een ruige brok natuur waar het hele jaar door konikpaarden en gallowayrunderen rondstruinen op het begrazingsblok. Als wandelaar hoef je de paadjes niet per se te volgen, je mag ook kriskras het gebied verkennen. Wees maar zeker dat je er mooi verscholen plekjes ontdekt!
 
 
Waai binnen in 4 Eat op de grens Eine-Nederename, een stijlvol restaurant met zicht op het water dat ’s namiddags verandert in een gezellige tearoom.
Polders van Kruibeke

Kruibeekse kreek wandelroute (Waasland)

Deze uitwaaiwandeling vanuit het fenomenaal mooie Bazel werpt je het landschappelijk meest veelzijdige stukje Polders van Kruibeke voor de voeten. Getijdennatuur, elzenbroekbossen en vogelhotspots wisselen elkaar af in een landschap dat meedeint op het ritme van de getijden en waarin ook kunst een plaats kreeg. Hier torent de 27,5 meter lange Arcade van het architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh bovenop de Ringdijk, als een soort toegangspoort tot de polder. Even verderop waakt het kasteel van Wissekerke, een neogotisch pareltje dat vroeger als kloeke waterburcht deel uitmaakte van een versterkingsgordel langs de Schelde. Vrij bezoeken kan helaas niet, maar tussen april en september dissen gidsen hier graag sappige anekdotes op over het leven van de bedienden en adellijke heren en dames des huizes (elke laatste zondag van de maand).
 
Waai binnen in Den Duiventoren, een voortreffelijke bistro in de oude dienstgebouwen van kasteel Wissekerke. Keuvel gezellig bij met een trappist, pannenkoek, snack of à la carte gerecht. Sizzling food is hier de huisspecialiteit: vis en vlees al sissend opgediend in een gloedhete pan.
 
Molenkreek

Wandelen rond Sint-Margriete (Meetjesland)

De Sentse kreken – Meetjeslands voor de kreken rond Sint-Laureins – werpen je niet alleen een brok overweldigende natuur in de schoot, ook de bijna eindeloze aaneenschakeling van vergezichten is magnifiek. Aangeschurkt tegen de Belgisch-Nederlandse grens ligt het polderdorpje Sint-Margriete: jouw startpunt richting de Molenkreek, een van de vele kreken die het woelige water lang geleden in dit prachtig vlakke gebied uitgroef. Om wat verderop de Hollandsgatkreek en de Blokkreek te zien ‘kussen’, hoef je niet eens een romanticus te zijn.
 
Waai binnen in De Roste Muis in Waterland-Oudeman, een absoluut plaatje en misschien wel de bekendste horecazaak in de Meetjeslandse polders. Vraag na dat bord paling op Sentse wijze of dat rondje Muizenbier zeker waar die geestige naam vandaan komt!
 
 
Meer uitwaaien in de Meetjeslandse Kreken? Bestel jouw exemplaar van het wandelnetwerk, mét gratis inspiratiegids boordevol tips.
Doornhammeke

Doornhammeke wandelroute (Leiestreek)

Het gelijknamige cafeetje dat vroeger hele drommen Gentenaars naar Zevergem lokte is helaas verdwenen, maar dat maakt er de Doornhammeke wandelroute niet minder aantrekkelijk op. Géén pintjes meer voor anderhalve euro, wel nog altijd mooie Scheldemeanders met kwetterend vogelvolk, een schitterend maar helaas niet toegankelijk sprookjeskasteel (piep stiekem eens door de bomen aan de Weldendreef!) en een heel eind de wind in je haren langs de Schelde.
 
Waai binnen in Café Boldershof ‘bij Connie’ in Zevergem-Dorp, waar ze meer dan 30 (streek)bieren schenken, waaronder Valeir van Brouwerij Contreras en Steenuilke van Brouwerij De Ryck.
 

4x uitwaaien in de natuur